Menu

In onze eerdere blogs heeft Maurik het over machine learning gehad en een aantal voorbeelden laten zien. Eén ding is duidelijk: om met machine learning aan de slag te kunnen heb je data nodig, héél veel data, en het liefst ook nog recent. Kortom: er is behoefte aan een systeem om deze ‘big data’ op te slaan, op te schonen en voor analyse geschikt te maken. In een aantal blogs zal ik ingaan op wat datawarehouse is en wat je ermee kunt. Deze eerste blog in de serie gaat over de groei naar volwassenheid op het gebied van Business Intelligence (BI). Waar bevindt een organisatie zich?

Van lokaal…

Hoe gaan we om met data, rapportages en analyses binnen een organisatie? In de loop der jaren ben ik van alles tegengekomen. Papieren boekjes die maandelijks worden uitgeprint, enorm complexe Excel-sheets, of gigantische rapporten die uit een bestaand operationeel systeem van een bedrijf komen rollen. De meeste initiatieven beginnen bij een persoon binnen een afdeling die een behoefte heeft. Vaak een controller of manager – geen techneut – die enorm veel uren steekt in het maken van deze rapportages, die in 90% van de gevallen de afdeling niet eens verlaten. Op een gegeven moment nemen de BI-ambities toe en wordt besloten het proces – al dan niet deels – te automatiseren. Wat zou het handig zijn als we periodiek alleen maar een paar knoppen hoeven in te drukken, zonder al dat handmatig gedoe en al die arbeidsintensieve handelingen!

Naar gecoördineerd…

Als de data uit één bronsysteem komt, kan je over het algemeen volstaan met de bouw van een eenvoudige database, geoptimaliseerd voor rapportages. Hierop draait je dan een rapportagetool of Excel. Óf je zet één BI-tool in. Met een BI-tool als QlikView, Tableau of Microsoft Power BI kan je relatief makkelijk een bron inlezen, data opschonen en prepareren, en visualisaties bouwen. Een database is eigenlijk nog niet eens nodig op dit moment. Veel BI-tools zijn zelfs gratis te downloaden! De implementatie wordt gedaan door een BI-consultant en afhankelijk van de complexiteit heb je relatief snel resultaat.

…naar volwassenheid

Maar ook zo’n oplossing zal vaak maar voor enkele jaren draaien. Eenmaal begonnen zullen de BI-ambities steeds groter worden. We willen rapporteren en analyseren over afdelingen heen, we willen data uit verschillende systemen en externe bronnen samenvoegen, we willen historie opslaan, we willen zelf rapporten maken en niet meer afhankelijk zijn van een BI-consultant, we willen onze klanten bedienen met onze data. De ambities nemen toe. Een goede zaak voor het hele bedrijf!

Het groeiproces

De mate van volwassenheid hangt af van de ambities, organisatie en architectuur. Een organisatie hoeft zich ook niet op alle vlakken op hetzelfde verticale niveau te bevinden. Dit kan variëren.

Niveau ‘Lokaal’ wordt meestal intern opgelost. Vanaf niveau ‘Gecoördineerd’ heb je een BI-team nodig. Het inventariseren in welk level een organisatie zich bevind, behoort meestal tot een van de eerste stappen na de intake. Als je als bedrijf bent aangekomen is in deze fase, met z’n bijbehorende ambities, dan is er behoefte aan een systeem waarin data uit meerdere bronnen wordt ondergebracht, voor betere analyse en rapportage en uiteindelijk betere beslissingen. Een datawarehouse!

Frank Huning

Tecknoworks Nederland BV

Pascalstraat 13H | 2811 EL Reeuwijk | Nederland

T: +31 (0)881 182 200 | M: +31 (0)6 28 9090 13

E: frank.huning@tecknoworks.com| W: www.tecknoworks.com

comments powered by Disqus

Let's write our story!

We don't just write code, we write stories! Working with us is fun, inspiring and good for business!